• facebook
Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiaj mam dla Was ciekawą propozycję na obiad. Z dwójką małych dzieci trzeba sobie jakoś w kuchni radzić, wiec podaję przepis na kolejne szybkie danie. Mój mały niejadek zjada ze smakiem, wiec mam nadzieję, że i u Was się sprawdzi.

kurczak słodko-kwaśny

Produkty:

  • puszka ananasów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 500 g piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • ryż
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek

Czas przygotowania: około 30 minut

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić.
  2. Cebulę pokroić w półksiężyce.
  3. Paprykę pokroić w 3 cm paski.
  4. Ananasa pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka i cebulę.
  6. Dodać paprykę i podsmażać ok. 5 min.
  7. Dodać ananasa i kukurydzę.
  8. Podlać wodą i dodać koncentrat
  9. Doprawić do smaku.
  10. Gotować ok. 10 min.
  11. Podawać z ryżem.

Dodatkową zaletą sosu jest możliwość dłuższego przechowywania go w lodówce. Wystarczy gotujący się sos z kurczakiem przełożyć do czystych słoików. Porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem do czasu wystygnięcia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a my możemy zrobić sobie zapas na „czarną godzinę” :lol:.

Zostaw odpowiedź