• facebook
Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe jest przepyszną przekąską zarówno na święta, jak i na co dzień. Polecam je szczególnie osobom, które nie przepadają za suchymi babkami. Składniki, które potrzebne są do wykonania znajdują się w prawie każdej kuchni. Ciasto smakuje także wyśmienicie podane bez kremu.

ciasto marchewkowe

Produkty:

Ciasto:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • posiekane orzechy
  • rodzynki

Krem:

  • 250 g serca mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Czas przygotowania: 1 godz 15 min

  1. Jaja z cukrem ubić mikserem na puszystą masę.
  2. Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Dodać stopniowo do piany.
  4. Dodać marchew, orzechy i rodzynki.
  5. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  6. Ciasto wylać na blaszkę.
  7. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
  8. Do głębokiej miski wrzucić serek mascarpone, śmietanę i cukier puder.
  9. Całość ubić na sztywną pianę.
  10. Ciasto smarować kremem dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego!

1 komentarz

  1. ~Ania · 20 października 2014 Odpowiedz

    Uwielbiam ciasta marchewkowe. A ten jeszcze dodatkowo ma krem. Na pewno wszystko razem smakuje pysznie. Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź