• facebook
Doskonały biszkopt tortowy

Doskonały biszkopt tortowy

Szykuje się wam impreza? Potrzebujecie sprawdzonego przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje? Proszę bardzo:) Bez cudownych dodatkowych składników, bez rzucania nim o ziemię ( bo i o takich sposobach czytałam), a i mieszać można w różne strony (to też mu nie zaszkodzi :-) ). Jest wysoki. Można podzielić go na trzy warstwy, a więc idealnie do tortu.

biszkopt1

Produkty:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Czas przygotowania: około 1 godziny

  1. Oddzielić białka i żółtka.
  2. Ubić białka z odrobiną soli do sztywnej piany.
  3. Powoli dodać żółtka i cukier, cały czas mieszając mikserem na wysokich obrotach (około 15 min).
  4. W osobnej misce połączyć mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Do ubitych jajek dodawać powoli mąkę delikatnie mieszając łyżką.
  6. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  7. Ciasto wylać na tortownicę.
  8. Piec około 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika.
  10. Oddzielić nożem boki biszkoptu od tortownicy.
  11. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.

Zawsze się udaje!

22 komentarzy

  1. ~mkr · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    Super przepis, zapraszam na prosty, szybki i tani jabłecznik
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html

    pozdrawiam

  2. ~Obżarciuch · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    robię w podobny sposób :) biszkopt zawsze wychodzi!
    przy okazji zapraszam na mój biszkopt i przepisik na tort ajerkoniakowy
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/tort-ajerkoniakowy.html

    pozdrawiam!

  3. ~bułka z chlebem · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    Dobry przepis na biszkopt, to podstawa pysznego ciasta, spróbuj też moich przepisów na biszkopt
    http://bulkazchlebem.pl/biszkopt

  4. ~Ula · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    jak miałam gazowy piekarnik to biszkopt wychodził idealny, teraz mam elektryczny i niestety wychodzi niziutki. Piekę z termoobiegiem,
    może powinnam piec w innym systemie? Co poradzicie?

    • dorka.85 · 18 listopada 2014 Odpowiedz

      Ja też piekę w elektrycznym, bez termoobiegu, korzystam z tego przepisu i naprawdę zawsze wychodzi. Wiec albo jest to wina Twojego przepisu, albo piekarnik nie trzyma odpowiedniej temperatury.
      Z tego co mi wiadomo to termoobieg przydaje się w sytuacjach, gdy chcemy piec na kilku poziomach jednocześnie. Dlatego przy pieczeniu samego biszkoptu nie widzę sensu w jego używaniu.

  5. ~deserek · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    Ogólnie przyjmuje się, że nie dodaje się proszku do pieczenia przy robieniu biszkoptu. Dlaczego używasz proszku do pieczenia?
    Zapraszam na pyszne desery http://www.przepis-kulinarny.pl/desery-k2.html

    • dorka.85 · 18 listopada 2014 Odpowiedz

      Szczerze mówiąc robię tak od zawsze i nigdy mnie to nie zastanawiało… Może dlatego, że biszkopt zawsze wychodził bardzo dobrze. Ale spróbuję wykonać bez proszku do pieczenia i dam znać jaki był efekt:)

  6. ~Dalia · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    …zawsze biszkopt piekę bez proszku do pieczenia,i udaje się …po co dodawać proszek jak nie potrzeba!zawsze to trochę chemii mniej….

    • dorka.85 · 18 listopada 2014 Odpowiedz

      Do tej pory nie próbowałam modyfikować przepisu, bo zawsze się sprawdzał… Dziękuję za radę. Przy najbliżej okazji spróbuję zrobić biszkopt bez proszku i dam znać jakie były efekty… może faktycznie proszek jest zbędny, wiec będę mogła sobie go pominąć:)

  7. ~olka · 18 listopada 2014 Odpowiedz

    oo super, na pewno wykorzystam :) zapraszam do mnie http://www.kuchenneinspiracjerudej.bloog.pl :)

  8. ~ewi46 · 19 listopada 2014 Odpowiedz

    zapomniano o ubitej pianie z białek ; dodajemy ja n samym końcu delikatnie mieszając

  9. ~Ewcia · 19 listopada 2014 Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj wieczorem biszkopt z Twojego przepisu i wyszedł pyszny. Też używam kuchenki elek. bez termoobiegu.
    Zapraszam Cię na moje pyszne ciasta na bazie biszkoptu http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  10. ~xx · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    jeżeli ,jak piszesz pieczesz w piekarniku elektr to grzałka góra i dół czy tylko dół ? Pytam bo najczęściej piekę ciasto z termobiegiem obniżając temp o 20*.Biszkopt wkładam na 160*10-15 min wychodzi b.dobry,ale chciałabym spróbować Twojego.

Zostaw odpowiedź