• facebook
Idealny spód do pizzy

Idealny spód do pizzy

Masz ochotę na pizze? Zrób ją sam! Ciasto z tego przepisu jest lekkie i puszyste. Wyrośnie idealnie nawet z dużą ilością dodatków (co widać na zdjęciu). Od Ciebie zależy co wrzucisz na wierzch. Zaszalej… :-D

Z poniższego przepisu możemy upiec pizzę na blaszce o wymiarach 32 x 40 cm lub 4 pizze o średnicy 20 cm.

pizza

Produkty:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • olej/ oliwa

Czas przygotowania: około 1 godzina 15 minut

  1. W 3/4 szklanki letniej wody rozpuścić cukier.
  2. Do wody wkruszyć drożdże i wymieszać je do rozpuszczenia.
  3. Odstawić do momentu, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki gazu i pianka).
  4. W dużej misce przygotować mąkę.
  5. Dodać do niej drożdże i wymieszać.
  6. Do mąki dodać 3/4 szklanki letniej wody i 4 łyżki oleju.
  7. Całość dokładnie wymieszać.
  8. Z ciasta uformować kulę, nasmarować ją olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut do podwojenia objętości (miskę z ciastem przykryć ściereczką).
  9. Blachę nasmarować olejem.
  10. Ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy, tworząc jednocześnie ranty po bokach.
  11. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i nałożyć pozostałe składniki, z którymi chcemy mieć pizzę.
  12. Piec około 15 minut w 250′C (do zarumienienia się rantów pizzy).

Smacznego!

Zostaw odpowiedź