• facebook
Nietypowy chlebek imprezowy

Nietypowy chlebek imprezowy

Nie chcesz podawać na imprezie typowego pieczywa. Może spróbuj zaproponować taki chlebek. Jest bardzo łatwy do podzielenia. Smakuje wyśmienicie i prezentuje się lepiej niż zwykły chleb. W środku nadziany jest boczkiem, cebulką i serem.

chlebek

Produkty:

  • 300 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

  1. Mleko z cukrem lekko podgrzać.
  2. Do mleka wkruszyć drożdże.
  3. Gdy drożdże zaczną pracować połączyć je z mąką.
  4. Odstawić ciasto na 20 minut.
  5. Dodać oliwę dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne 20 minut.
  6. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  7. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm.
  8. Boczek siekamy drobno i delikatnie podsmażamy.
  9. W miseczce łączymy starty ser, bardzo drobno posiekaną cebulę, śmietanę, musztardę oraz boczek.
  10. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką oraz czosnkiem.
  11. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy okrąg.
  12. Pokrywamy go dokładnie sosem.
  13. Przykrywamy całość drugim okręgiem.
  14. Na środku za pomocą np. szklanki zaznaczyć okrąg o średnicy około 4 cm.
  15. Ciasto tniemy na minimalnie 16 kawałków omijając zaznaczony na środku okrąg.
  16. Każdy fragment przekręcamy 3 razy w tym samym kierunku.
  17. Wierzch przygotowanego chlebka smarujemy żółtkiem.
  18. Pieczemy około 20 minut w 200′C.

2 komentarzy

  1. ~gin · 16 grudnia 2014 Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie :)

    • Dorota · 16 grudnia 2014 Odpowiedz

      Dziękuję. Ale polecam podzielić na mniejsze kawałki- około 24. Będzie się łatwiej skręcało, no i ostatecznie starczy dla większej ilości osób:)

Zostaw odpowiedź