• facebook
Placek po cygańsku

Placek po cygańsku

Próbowaliście kiedyś tego dania? Jeśli nie to koniecznie musicie… Jest pyszne i niezwykle sycące. Przygotowanie może zabiera dużo czasu, ale z całą pewnością się opłaca. Przepyszny chrupiący placek ziemniaczany z sycącym farszem mięsnym polany sosem. Idealne połączenie.

Do przygotowania tego dania potrzebne będą trzy duże placki ziemniaczane o średnicy około 20 cm przepis znajdziesz Tutaj.

placek po cygańsku

Produkty:

  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • olej
  • 2 duże cebule
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól pieprz, suszony czosnek granulowany
  • śmietana 12%

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

  1. Mięso pokroić w kostkę, wysuszyć i obtoczyć w 3 łyżkach mąki.
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso.
  3. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pociętą w półksiężyce.
  4. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  5. Mięso, cebulę oraz starte warzywa przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami wody.
  6. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć 2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/4 łyżeczki papryki ostrej.
  7. Mięso z warzywami połączyć papryką i koncentratem pomidorowym.
  8. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  9. Dusić około 1 godziny.
  10. Na połowę placka nałożyć przygotowany gulasz.
  11. Placek złożyć na pół i polać śmietaną (u mnie domowy sos koperkowo-czosnkowy).

Smacznego!

Zostaw odpowiedź