• facebook

Ciasto do pierogów (bez jajek)

Potrzebujecie dobrego przepisu na ciasto do pierogów? Polecam właśnie ten. Ciasto wyrabia się bardzo lekko i szybko. Nie ma problemu z rozwałkowywaniem. Pierogi bardzo dobrze się sklejają i nie rozpadają się przy gotowaniu.

Z podanych niżej proporcji otrzymacie około 30 pierogów o szerokości 9 cm.

Produkty:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (około 80′C)
  • 1 łyżka masła

Czas przygotowania: około 10 minut

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce.
  2. Zagniatać do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto podzielić na mniejsze części i wałkować na placki o grubości około 1 mm, podsypując mąką.
  4. Wycinać okrągłe placki do pierogów.

Naprawdę polecam!

Zostaw odpowiedź