• facebook
Mini roladki z piersi kurczaka

Mini roladki z piersi kurczaka

Pierś podana w ten sposób zachęci niejedną osobę. Soczysty środek i chrupiąca panierka. Przygotowanie jest bardzo łatwe, więc spróbuj przy najbliższej okazji.

Szczerze mówiąc zazwyczaj zamiast fety dodaję najzwyklejszy serek topiony. Ale roladki polecam w obu wersjach :-D .

mini roladki

Produkty:

  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • ser feta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej

Czas przygotowania: około 30 minut

  1. Pierś z kurczaka filetujemy.
  2. Pojedyncze filety rozbijamy dość mocno tłuczkiem.
  3. Filet przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem
  4. Na jednym końcu układamy pasek papryki, pasek sera oraz posiekaną pietruszkę.
  5. Zwijamy dość ściśle w rulonik, starając się zawinąć brzegi do środka.
  6. Zawinięte roladki obtaczamy w mące.
  7. Następnie obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i czosnkiem.
  8. Na koniec obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  9. Całość smażymy powoli na oleju do zarumienienia się bułki tartej (nie należy robić tego zbyt szybko, bo mięso w środku pozostanie surowe).

Podawać na ciepło z ziemniakami. Smacznego.

3 komentarzy

  1. ~kasia · 8 stycznia 2015 Odpowiedz

    Rzeczywiscie latwe przygotowanie…
    Chyba naprawde wyprobuje przy okazji!
    :)

  2. ~krystyna · 21 listopada 2016 Odpowiedz

    czy z jednej pojedynczej piersi wychodzi jedna roladka, czy można podzielić na więcej … :) ?

Zostaw odpowiedź