• facebook
Grecka musaka- genialnie pyszna i sycąca

Grecka musaka- genialnie pyszna i sycąca

Ta grecka potrawa jest niesamowita. Nie spodziewałam się, że cynamon może tak wspaniale współgrać z mięsem. W oryginalnym daniu nie dodaje się parmezanu. Ale polecam wypróbowanie wersji również tej przedstawionej przeze mnie.

Naprawdę pyszne i bardzo sycące danie. Podane poniżej proporcje wystarczą na posiłek dla 3-4 osób.

moussaka

Produkty:

  • 1 średni bakłażan
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 400 g pomidorów z puszki (pomidory w kawałkach bez skórek)
  • 1/2 szklanki sera feta
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 100 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, oregano
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka

Czas przygotowania: około 1 godziny 30 minut

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm (nie obierać).
  2. Plastry umieścić w misce, dokładnie posolić i odstawić na około 15 minut.
  3. Opłukać dokładnie z soli i osuszyć.
  4. Plastry z obu stron natrzeć niewielką ilością oliwy i ułożyć płasko na blaszce.
  5. Podpiec je w piekarniku w 180′C przez 15 minut.
  6. W między czasie posiekać cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć chwilę cebulę z czosnkiem.
  8. Dołożyć mięso mielone i podsmażać, aż całość się zabrązowi.
  9. Dolać wino oraz posiekane pomidory.
  10. Doprawić do smaku 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczka oregano, szczypta gałki muszkatołowej oraz 1/4 łyżeczki cynamonu.
  11. Podsmażać do momentu odparowania wody.
  12. Dodać bułkę tartą oraz pokruszoną fetę.
  13. Całość dokładnie wymieszać i zakończyć smażenie.
  14. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
  15. Na dnie ułożyć podzielone na pół plasterki bakłażana (dość ściśle) tak by pokryły dokładnie całe dno (kilka plasterków musi zostać na wierzch).
  16. Na bakłażana wyłożyć mięso.
  17. Mięso pokryć warstwą startego parmezanu.
  18. Na warstewce sera układamy pozostałe plasterki bakłażana.
  19. Robimy sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy mleko.
  20. Dodajemy masło.
  21. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę i gotujemy do momentu zgęstnienia.
  22. Przygotowany sos beszamelowy wylewamy na  wierzchnią warstwę bakłażana.
  23. Posypujemy delikatnie cynamonem.
  24. Całość zapiekamy w 180′C przez 40 minut.

Mmm Pycha!

2 komentarzy

  1. ~Iga Dietmap · 27 listopada 2015 Odpowiedz

    Danie dosyć czasochłonne, ale ten smak rekompensuje wszystko! Nie spotkałam się jeszcze z dodatkiem wina, czy można pominąć?

    • Dorota · 2 grudnia 2015 Odpowiedz

      To fakt- smak niepowtarzalny…
      Wydaje mi się, że wino można pominąć (chociaż nigdy nie próbowałam), ale na pewno smak będzie ciut inny.

Zostaw odpowiedź