• facebook
Domowa Nutella idealna dla czekoladowych łasuchów

Domowa Nutella idealna dla czekoladowych łasuchów

Ciężko odmówić dzieciom słodkości. Łatwiej zamienić te nafaszerowane konserwantami na ich zdrowszą wersję. Doskonałym przykładem jest właśnie domowej roboty krem czekoladowo-orzechowy na kanapki.

Zamiast cukru można dodać miód, jednak ze względu na uczulenie mojego dziecka, w tym przepisie używałam cukru trzcinowego. Zamiast mleka krowiego można użyć mleka sojowego lub rozrobionego mleka w proszku, które pije dziecko.

Ścieranie orzechów w malakserze jest niezłą próbą naszego sprzętu. Polecam rozłożyć ścieranie na ciut dłuższy okres czasu, robiąc dłuższe przerwy, tak by nie przegrzać urządzenia. Orzechy mielimy, aż do uzyskania dość gładkiej masy ( u mnie pozostały naprawdę maleńkie drobinki, ale to sprawiało, że masa była wyjątkowa i jeszcze pyszniejsza :-D )

nutella

Produkty:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml mleka
  • 20 ml oleju
  • pół laski wanilii (niekoniecznie)

Czas przygotowania: około 40 minut

  1. Obrane orzechy podpiec 15 minut w 150′C
  2. Wrzucić je do woreczka z materiału lub owinąć w ręczniczek kuchenny i turlając złuszczyć jak najwięcej łupinek.
  3. Malakserem zrobić dość gładką masę z orzechów.
  4. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

I gotowe!

Zostaw odpowiedź