• facebook
Tagliatelle z pesto, fetą i prażonym słonecznikiem

Tagliatelle z pesto, fetą i prażonym słonecznikiem

Uwielbiasz dania, które cieszą oczy wyrazistymi kolorami, a podniebienie niezwykłym smakiem? Chcesz przygotować obiad, który wszystkich zaskoczy? Polecam połączenie tych kolorowych produktów. Myślę, że nikt nie zaprzeczy, że ślicznie łączą się kolory pesto i makaronu. Doskonale również smakuje ich połączenie.

tagliatelle

Produkty:

  • 50 g pestek słonecznika do uprażenia
  • 100 g sera feta
  • 200 g makaronu tagliatelle (Przepis na czerwone tagliatelle Tutaj)

Na pesto:

  • 30 g pestek słonecznika
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Czas przygotowania: około 20 minut

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Do malaksera wrzucić produkty na pesto i zmielić całość.
  3. Pesto doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Resztę słonecznika uprażyć na patelni
  5. Ser pokroić w kostkę.
  6. Makaron wymieszać z pesto i serem.
  7. Całość posypać prażonym słonecznikiem.

2 komentarzy

  1. ~foodmania · 15 stycznia 2015 Odpowiedz

    prezentuje się wyśmienicie!!

Zostaw odpowiedź