• facebook
Rotolo, czyli zakręcony szpinak, feta i marchewka

Rotolo, czyli zakręcony szpinak, feta i marchewka

Tym razem propozycja obiadowa. Pyszne i zdrowe roladki. Idealne dla wegetarian i nie tylko… Myślę, że zdecydowanie łatwiej będzie przemycić porcję warzyw dla dzieci właśnie w ten sposób. Są bardzo sycące pomimo braku mięsa.

Przygotowując je myślałam, że danie to może być trudne do eleganckiego podania na talerz po upieczeniu. Bardzo się myliłam. Roladki dzieli się i nakłada bardzo łatwo- nie rozwijają się.

Warto spróbować.

rotolo

Produkty:

  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 400 g rozdrobnionego szpinaku mrożony
  • 6 średnich marchewek
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • suszony czosnek granulowany
  • cukier, sól, pieprz
  • 50 g parmezanu

Czas przygotowania: około 1 godziny

  1. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru na 1 litr wody (około 25 minut).
  2. Ugotowaną marchewkę odparowujemy, rozgniatamy widelcem i przyprawiamy tymiankiem.
  3. Szpinak rozmrażamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie gotujemy do odparowania wody (około 10 minut).
  4. Pomidory przyprawiamy tymiankiem i czosnkiem i gotujemy do momentu odparowania wody (około 10 minut).
  5. Makaron podgotowujemy po 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie, tak by był elastyczny.
  6. Ostudzone płaty makaronu dzielimy na pół wzdłuż dłuższego boku.
  7. Na płaty makaronu rozsmarowujemy niewielką ilość marchewki.
  8. Na marchewkę nakładamy warstwę szpinaku.
  9. Na szpinak kruszymy ser feta.
  10. Makaron zawijamy w niewielkie ruloniki i układamy dość ściśle w naczyniu do zapiekania.
  11. Między ruloniki wlewamy sos pomidorowy.
  12. Całość posypujemy startym parmezanem.
  13. Zapiekamy 20 minut pod przykryciem w 180′C.

Smacznego!

17 komentarzy

  1. ~pozytywny · 6 lutego 2015 Odpowiedz

    Świetnie zapowiadająca się potrawa. Z pewnością wykorzystam przepis, bo wydaje się być genialny :) Pozdrawiam.

  2. ~JustTrendy · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Wygląda interesująco i pewnie tak smakuje:)
    Pozdrawiamy.
    http://justtrendy.blog.pl/

  3. ~JustTrendy · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Ciekawy wygląd i smak pewnie równie interesujący.

    Pozdrawiamy.
    http://justtrendy.blog.pl/

  4. ~ObiadBogova · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Super wygląda rotolo. Oryginalny obiad. Polecam też moje pomysły na domowe obiady http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

  5. ~Buster · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Ależ apetyczne danie! Mam nadzieję, że średnio biegłemu w kuchni facetowi uda się je przyrządzić równie pięknie :)

    http://www.buster.pw/koniec-z-mcdonaldem/

  6. ~bułka z chlebem · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Super pomysł na pyszne dnie. Spróbuj też pysznych naleśników na słodko
    http://bulkazchlebem.pl/nalesniki-na-slodko

  7. ~Ola · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    Wygląda świetnie, kolorowo :) Bardzo fajne połaczenie smaków :) Ja nigdy nie dawałam marchewki :) Następnym razem o niej nie zapomną :)

    http://chillijemy.blogspot.com/

  8. ~suzana · 12 lutego 2015 Odpowiedz

    FAJNA PROPOZYCJA PODANIA SZPINAKU;) JA POLECAM NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM POD BESZAMELEM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html

Zostaw odpowiedź