• facebook
Pikantne quesadillas z kurczakiem

Pikantne quesadillas z kurczakiem

Tradycyjna quesadilla jest przekąską pochodzącą z Meksyku. Najprostsza  zawiera tylko tortillę i ser. W mojej wersji jest ona na tyle sycąca, że nadaje się również, jako danie obiadowe. Pyszny ciągnący się ser, warzywa, kurczak i chrupiąca tortilla zasmakują chyba każdemu.

quesadilla

Produkty:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 6 placków tortilli pszennej lub kukurydzianej
  • 150 g mozzarelli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • masło

Czas przygotowania: około 30 minut

  1. Kurczaka pokroić w niewielkie kostki, obtoczyć w przyprawie i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć delikatnie na oleju.
  3. Do cebuli dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną oraz posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek.
  4. Smażyć około 5 minut, po czym wymieszać dokładnie z kurczakiem.
  5. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła i rozłożyć płasko tortillę.
  6. Cały czas podsmażając, na jednej połowie tortilli ułożyć warstwę startej mozzarelli, cienką warstwę farszu i posypać kolejną warstwą sera.
  7. Złożyć tortillę na pól i podsmażyć z obu stron do zarumienienia.

Podawać na ciepło, podzielone na trójkąty.

Zostaw odpowiedź