• facebook
Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Po Tłustym Czwartku należy nam się coś lekkiego i zdrowego. Może macie ochotę na pastę z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapce samodzielnie lub z dodatkiem warzyw. Samo zdrowie, wiec zachęcam wszystkich do zamiany pasztetów i serków na tę pastę. Na pewno polubicie ten paprykowo-pomidorowy smak.

Pomysł na taką pastę pochodzi z tej Strony. Warto poczytać tam co nieco na temat mięsa oddzielanego mechanicznie. Od razu przechodzi ochota na kupne pasztety… Zatem jeszcze raz polecam domową pastę z cieciorki.

pasta z ciecierzycy

Produkty:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • około 3 łyżek przegotowanej wody

Czas przygotowania: około 15 minut

  1. W malakserze zmielić wszystkie składniki na dość gładką masę.
  2. Dodać olej i wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Przyprawić do smaku.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź