• facebook
Chrupiące ciasto czekoladowo- wiśniowe (bez pieczenia)

Chrupiące ciasto czekoladowo- wiśniowe (bez pieczenia)

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Strasznie je wychwalała i nie bez powodu… Od momentu pierwszego kęsa wiedziałam, że je powtórzę. Spód jest mocno czekoladowy i chrupiący, środek delikatny, a góra mocno wiśniowa. Oczywiście jeśli nie macie wiśni, możecie użyć innych owoców, ale osobiście uwielbiam połączenie wiśni z czekoladą.

Ciasto to ma jeden minus… znika zbyt szybko, ale przynajmniej wiadomo, że wszystkim smakuje.

Ciasto bomba

Produkty:

  • 300 g sucharków
  • 700 g kremu czekoladowego typu Nutella lub domowy krem czekoladowy (Przepis na Nutellę)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 sztuki śmietan-fix
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 l soku wiśniowego z wiśniami drylowanymi (ewentualnie rozcieńczyć wodą do 1l )

Czas przygotowania: około 45 minut

I warstwa

  1. Zmielić sucharki (można je ugnieść wałkiem do ciasta).
  2. Rozpuścić krem czekoladowy w gorącej kąpieli wodnej.
  3. Wymieszać sucharki i krem.
  4. Masę czekoladową wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm. (Wcześniej tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia)
  5. Schłodzić.

II warstwa

  1. Chłodną śmietanę ubić na sztywno.
  2. Dodać śmietan-fixy i wymieszać dokładnie ze śmietaną.
  3. Wyłożyć na I warstwę.
  4. Schłodzić.

III warstwa

  1. Zrobić galaretki zgodnie z instrukcją, jednak zamiast wody użyć soku wiśniowego (ewentualnie rozcieńczonego wodą).
  2. Wiśnie wyłożyć na II warstwę.
  3. Tężejącą galaretkę wylać na wiśnie.
  4. Schłodzić.

Ciasto warto przygotować przynajmniej 12 godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Warstwy lepiej się połączą ze sobą.

27 komentarzy

  1. ~Ania · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Pysznie wygląda. Ja polecam domowy wyrób serów: camembert parmezan Gouda i wiele innych lub cydr i miód http://blog.winoiser.com

  2. ~Natalia · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Ja do spodu dodaję jeszcze zmielone orzechy, i kolejność mam inną, tzn. spód-galaretka-śmietana posypana startą czekoladą.
    Ciasto jest rewelacyjne! Polecam!

  3. ~EwaPrzyKawie · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Pyszne ciasto bez pieczenia. Bardzo mi się podoba. Polecam też
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  4. ~PrzekaskinaImpreze · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Wygląda super i wydaje się proste do wykonania. Muszę spróbować, lubię jak spód ciasta lekko chrupie :)

    http://przekaskinaimpreze.pl

  5. ~tss · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Ciekawy przepis :) Krem typu nutella można zrobić na potrzeby tego deseru na świeżo, czyli bez potrzeby jego roztapiania – http://www.stachurska.eu/?p=7752 .

  6. ~Buster · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Coś niesamowitego i nawet chyba leży w zakresie moich możliwości kulinarnych :D

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

  7. MarcelQ · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Banalnie proste i na pewno przepyszne. Gdyby nie dieta już bym je robił. :D

  8. ~Brzęczyszczykiewicz · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Nieeee ja naprawdę muszę się odchudzać. A jak mam to zrobić będąc bombardowanym takimi smakołykami
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl/

  9. ~Alina · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    Ja to ciasto robie od 2 lat ale troszke inaczej , kiedyś dodawałam smietanę, teraz już nie ,bo i tak jej sie nie wyczuwa -wsiąka/ a ile kalorii,// suchary łącze z nutellą / nie rozpuszczam w kapieli wodnej/ – szybciej,Na wierzch wisnie mrożone,a na to galaretkę wisniową PYCHA

    • Dorota · 16 lutego 2015 Odpowiedz

      Faktycznie śmietana do dietetycznych nie należy… ale jeszcze nigdy mi nie „wsiąkła”. Jak dla mnie pasuje tu idealnie, ale to kwestia gustu.
      Co do kremu czekoladowego, po ogrzaniu robi się on dużo bardziej rzadki i łatwiej się go miesza z sucharkami.
      Tak czy inaczej potwierdzam… PYCHA:)

  10. ~gogol · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    może i smaczne ale te nutelle, śmietan-fixy, sama chemia, w życiu nie dam czegoś takiego swojemu dziecku

  11. ~Vena · 16 lutego 2015 Odpowiedz

    łoooł niesamowicie, pozytywna strona!
    Zapraszam również do siebie : http://vena.blog.pl/

  12. ~suzana · 17 lutego 2015 Odpowiedz

    WOW! JAKŻE PROSTY I NIESAMOWICIE PYSZNY PRZEPIS! SUPER POŁĄCZENIE SMAKÓW… JA ZAPRASZAM NA ”TORCIK CZEKOLADOWY Z MASA WIŚNIOWĄ” POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

  13. ~Brzęczyszczykiewicz · 17 lutego 2015 Odpowiedz

    To dopiero wtorek a ja już nie mogę się oprzeć i chyba dietę szlag trafi :D
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl/

  14. ~Mireczek · 17 lutego 2015 Odpowiedz

    Przepysznie to wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

  15. ~gin · 17 lutego 2015 Odpowiedz

    Mmm, pysznie się zapowiada :)

  16. ~ala · 12 marca 2015 Odpowiedz

    Ja robię to ciasto,od kilku już lat, przynajmniej raz w miesiącu;) jednak do śmietany dodaję jeszcze serek Danio waniliowy, w tym wysokim kubku i żelatynę lub galaretkę rozpuszczona w szklance wody. Polecam

    • Dorota · 12 marca 2015 Odpowiedz

      W oryginalnym przepisie też był serek. Szczerze mówiąc celowo z niego zrezygnowałam, bo ciasto jest i tak dość słodkie. Ale z tego co słyszałam wersja z serkiem jest również smaczna:)

  17. Karolina · 18 czerwca 2015 Odpowiedz

    Bardzo interesujący blog, super. Będę zaglądać na pewno ;) Polecam mój blog i zapraszam: http://sportnapismie.blog.pl/

Zostaw odpowiedź