• facebook
Zrazy z karkówki wieprzowej

Zrazy z karkówki wieprzowej

Danie to dość często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Muszę przyznać, że moja Mama jest mistrzem w ich robieniu i mam nadzieję, że chociaż po części udało mi się odtworzyć ten smak.

Zaletą tych roladek jest to, że prócz mięsa otrzymujemy też świetny, ciemny sos, który pasuje do ziemniaków, klusek, ryżu i kasz.

zrazy

Produkty:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 70 g boczku wędzonego
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej

Czas przygotowania: około 1 godziny 30 minut

  1. Cebulę pokroić w piórka, boczek i ogórki w słupki o długości około 4 cm.
  2. Mięso pokroić na plastry (dobrze jest wstawić je wcześniej na około 30 minut do zamrażalnika- ułatwi to krojenie).
  3. Dokładnie rozbić.
  4. Z obu stron natrzeć solą i pieprzem.
  5. Z jednej strony nasmarować musztardą.
  6. Na jednym z końców rozbitego plastra ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka.
  7. Mięso ściśle zwinąć.
  8. Zrazy owinąć nicią lub zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczkami.
  9. Obtoczyć w mące.
  10. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do uzyskania ładnego koloru.
  11. Zrazy przełożyć do garnka.
  12. Na patelnię dorzucamy boczek i obsmażamy go.
  13. Dokładamy resztę pokrojonej cebuli i delikatnie podsmażamy.
  14. Całość przekładamy do garnka ze zrazami (wraz z wytopionym tłuszczem i resztkami po smażeniu).
  15. Do garnka dokładamy resztę ogórków kiszonych.
  16. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła zrazy.
  17. Gotujemy około 60 minut na wolnym ogniu.
  18. Zrazy wyciągamy i usuwamy wykałaczki lub nici.
  19. Sos przecedzamy przez sito i zagęszczamy odrobiną mąki.

Polecam.

 

Zostaw odpowiedź