• facebook
Czekoladowe ciasto z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Zachęcam wszystkich do wykonania tego apetycznie wyglądającego ciasta czekoladowego z gruszkami. Owoce sprawiają, że jest ono wilgotne i świetnie zdobią to niby banalne ciasto.

Zaletą tego ciasta jest to, że zrobimy go bez pomocy miksera. Połączenie składników zajmie Wam kilka minutek. A wiec do dzieła:)

Oryginalny przepis znajdziecie Tutaj. Mnie samą zachęciły te apetycznie wyglądające gruszki na wierzchu. 

ciasto z gruszkami

 

Produkty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 130 ml kwaśniej śmietany 18 %
  • 130 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 4 gruszki
  • cukier puder do posypania

Czas przygotowania: około 1 godziny

  1. W 1. misce połączyć jajka, olej, śmietanę, miód i imbir (wystarczy wymieszać łyżką).
  2. W 2. misce połączyć pozostałe suche składniki ciasta i wymieszać je ze sobą.
  3. Składniki z obu misek wymieszać za pomocą łyżki.
  4. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  5. Do tortownicy wlać ciasto.
  6. Obrać gruszki, podzielić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne.
  7. Zewnętrzną stronę gruszki ponacinać.
  8. Połówki gruszek układać na cieście ponacinaną częścią do góry.
  9. Piec około 50 minut w 180′C.
  10. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Polecam!

4 komentarzy

  1. ~An etka · 9 marca 2015 Odpowiedz

    Uwielbiam gruszki, a tu do nich świeży imbir i przyprawy : cynamon, kardamon w towarzystwie miodu, więc smak jest na pewno wyborny :). Zapisuję przepis do wypróbowania :). Tylko ta lista coraz dłuższa :(…

  2. ~foodmania · 9 marca 2015 Odpowiedz

    prezentuje się pysznie!

  3. ~grtninoczka · 9 października 2016 Odpowiedz

    Wyszło świetne, właśnie się zajadam drugim kawałkiem :) nie miałam kardamonu i świeżego imbiru, więc dałam tylko mielony imbir, ale… dodałam jeszcze utłuczone w moździerzu 4 goździki, gwiazdkę anyżu i pół łyżeczki ostrej papryki. Myślę, że ostrą paprykę można spokojnie zamienić na chili :) ciasto pulchne, gruszki rozpływają się w ustach :)

Zostaw odpowiedź