• facebook
Wegańskie ciasteczka z makiem

Wegańskie ciasteczka z makiem

Nie ma co ukrywać, że nie powalą nas na kolana samym wyglądem. Są to najprostsze pod słońcem kruche ciasteczka z makiem. Smakują tak jak wiele innych. Dlaczego wiec je Wam polecam?

Od pozostałych ciastek tego typu wyróżnia je skład- nie zawierają jaj i mleka krowiego, a więc są idealne dla alergików i wegan. Ciasteczka banalne w wykonaniu i pyszne w smaku, dlatego warto je wypróbować!

ciasteczka z makiem1

Produkty:

  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudry
  • 200 g margaryny
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki maku

Czas przygotowania: 1,5 godziny

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Ciasto wałkujemy partiami na placki o grubości 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką.
  4. Wycinamy wybrane kształty i przekładamy je na blachę z papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 15 minut w 180′C.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź