• facebook
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne jest daniem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Jak większość dań z tego regionu jest pikantne. Mięso przyrządzone w tej postaci świetnie pasuje do ryżu. Można je również podać zawinięte w tortilli. W obu przypadkach smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam szczególnie, gdy na zewnątrz jest jeszcze dość chłodno, gdyż nieźle rozgrzewa.

chili con carne

Produkty:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 3  cebule czerwone,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego,
  • 800 g pomidorów krojonych.

Czas przygotowania: 1 godzina

  1. Cebulę posiekaną w kostkę podsmażamy do zeszklenia na oliwie.
  2. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano oraz mięso mielone.
  3. Całość dokładnie mieszamy i smażymy do momentu zabrązowienia mięsa.
  4. Mięso podlewamy wodą oraz dolewamy pomidory z puszki.
  5. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę papryczkę chili.
  6. Dosypujemy pozostałe przyprawy według uznania (podane ilości są orientacyjne).
  7. Dusimy około 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia.
  8. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy około 5 minut.
  9. Dokładamy odsączoną i dokładnie opłukaną fasolę i dusimy jeszcze 3 minuty.

Podajemy z ryżem lub tortillą.

Zostaw odpowiedź