• facebook
Marchewkowe ciastka z ziarnami

Marchewkowe ciastka z ziarnami

Czy w waszej kuchni też zostaje całe mnóstwo niedokończonych produktów? Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest sporządzenie tych ciasteczek. Możemy tu wrzucić praktycznie każdy rodzaj bakalii, czy ziaren, zachowując objętości podane w przepisie.

W smaku ciasteczka delikatnie przypominają piernik. Chrupiące orzechy i migdały otacza wilgotne ciasto marchewkowe. Pycha!

Ciastka są bogatym źródłem błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Samo zdrowie, więc jest wymówka, żeby sięgać po kolejne kawałki :) .

ciasteczka marchewkowe

Produkty:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki obranych nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki obranych  orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

Czas przygotowania: około 1 godziny 15 minut

  1. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut.
  2. Po tym czasie obieramy je ze skórki.
  3. Na suchej patelni prażymy orzeszki i migdały.
  4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy na blachę 25 x 25 cm z papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy około 1 godziny w 160′C.
  7. Po wystudzenia dzielimy na mniejsze części.

Naprawdę smaczne!

1 komentarz

Zostaw odpowiedź