• facebook
Delikatny, mocno czekoladowy suflet

Delikatny, mocno czekoladowy suflet

Nie jestem fanką suchych ciast. Naoglądałam się w telewizji i internecie tych pięknych babeczek z płynącym środkiem i aż mi ślinka ciekła na samo wspomnienie. Doszłam do wniosku, że skoro tak wiele osób potrafi je zrobić to czemu nie ja?

Wykonanie czekoladowych sufletów okazało się prostsze niż się spodziewałam. Środek jest delikatny i wilgotny. Ma konsystencję lekkiej pianki. Lekkiej niestety tylko z wyglądu, bo kalorii to nawet nie chcę wiedzieć ile zawiera, ale myślę, że raz na jakiś czas warto zaszaleć ;) .

czekoladowe mabeczki

Produkty:

  • 3 jajka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 laska wanilii,
  • masło lub margaryna + cukier do przygotowania ramekinów.

Czas przygotowania: 30 min

  1. W garnku podgrzewamy śmietanę i cukier, cały czas mieszając.
  2. Gdy śmietana zagotuje się, ściągamy ją z palnika.
  3. Do śmietany dorzucamy podzieloną na mniejsze fragmenty czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
  4. Krem czekoladowy studzimy.
  5. Do wystudzonego kremu dodajemy żółtka oraz wanilię.
  6. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  7. W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli.
  8. Masę czekoladową mieszamy z 1/3 piany białkowej, w celu jej rozrzedzenia (delikatnie).
  9. Masę czekoladową mieszamy z pozostałą częścią białek do momentu uzyskania jednolitego koloru (delikatnie).
  10. 4 ramekiny o pojemności około 180 ml smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy cukrem.
  11. Pieczemy w 220′C przez 30 s a następnie obniżamy temperaturę do 180′C i pieczemy przez około 15 min.

Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem. Suflet można zaserwować również polany musem owocowym np malinowym.

1 komentarz

  1. ~Ożarciuch · 31 marca 2015 Odpowiedz

    bardzo smaczny suflet :) wyszedł fantastyczny :) a to moje wielkanocne zajączki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/wielkanocne-zajaczki.html

Zostaw odpowiedź