• facebook
Pikantna zupa z ciecierzycy i fasoli

Pikantna zupa z ciecierzycy i fasoli

Jest to danie dla miłośników pikantnych dań. Jest niezwykle pożywna pomimo braku mięsa. Uzyskujemy to dzięki dodaniu nasion roślin strączkowych. Dodatkowo ostre dania powodują, że nasz metabolizm przyspiesza. Dlatego polecam, zwłaszcza teraz w okresie wiosennym, gdy staramy się zrzucić co nieco po zimie ;-)  .

Zupa ta jest świetnym pomysłem na obiad dla dzieci (zwłaszcza tych, którym ciężko przychodzi jedzenie mięsa), jednak w wersji bez dodatku papryki ostrej i chili. Ciecierzyca i fasola zawierają dużo białek, błonnika, mikro i makroelementów- samo zdrowie.

zupa z ciecierzycy

Produkty:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka suchej fasoli czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 papryki czerwone
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • chili
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

  1. Ciecierzycę i fasolę moczymy w wodzie przez około 8 godzin.
  2. Odlewamy wodę i dokładnie opłukujemy.
  3. Zalewamy nową wodą.
  4. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  6. Dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek.
  7. Na patelni delikatnie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.
  8. Dodajemy pomidory oraz cebulę do zupy.
  9. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i chili według uznania.
  10. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną bazylię.
  11. Gotujemy około 15 minut.

Smacznego!

3 komentarzy

Zostaw odpowiedź