• facebook
Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Już dawno miałam ochotę wypróbować, jak smakuje papryka faszerowana mięsem mielonym. Skorzystałam z  przepisu Okrasy. Odbiegłam trochę od oryginału przepisu używając żółtej papryki, brązowego ryżu i chudszej śmietany. Papryki wyszły rewelacyjne- soczyste i delikatne. Mięso w środku pyszne i aromatyczne. Całość idealnie uzupełniał smak sosu.

Danie zdecydowanie polecam. Prezentuje się świetnie i smakuje przepysznie.

papryka faszerowana

 

Produkty:

  • 4 sztuki papryki żółtej lub czerwonej,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
  • 125 g sera  sałatkowego typu greckiego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwa z oliwek,
  • 150 g zielonych oliwek,
  • 150 g śmietana 12%,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 1 godziny

  1. Czosnek siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  3. Czosnek oraz cebulę mieszamy z mięsem mielonym.
  4. Dodajemy ugotowany ryż.
  5. Do mięsa wkruszamy ser i dokładnie mieszamy.
  6. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem według uznania.
  7. Z papryki odcinamy górę (około 2 cm) z łodyżką.
  8. Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
  9. Paprykę nacieramy wewnątrz solą, pieprzem i oregano.
  10. Wypełniamy dokładnie farszem mięsnym.
  11. Nakrywamy pozostałą częścią papryki.
  12. Nadziane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego (bez pokrywki)
  13. Skrapiamy całość oliwą.
  14. Pieczemy 35 minut w 180′c.

Sos:

  1. Oliwki kroimy w drobną kostkę.
  2. Czosnek siekamy w drobną kostkę.
  3. Zalewamy śmietaną.
  4. Odstawić na około 10 minut.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

26 komentarzy

  1. ~Kopalnia Smaku · 13 maja 2015 Odpowiedz

    brzmi smacznie:) a od siebie polecam paprykę faszerowaną kuskusem:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/28-100018-papryka_faszerowana_kuskusem.html

    Pozdrowienia!

  2. ~Anna · 13 maja 2015 Odpowiedz

    ale mniaaam a do popicia wieczorem polecam ostatnie swoje odkrycie http://odchudzaniejestproste.pl/koktajl-odchudza-ponad-2-kg-na-tydzien-rewelacyjne-rezultaty/ pozdrawiam i gratuluję bloga

  3. ~bułka z chlebem · 13 maja 2015 Odpowiedz

    O, jaki super pomysł, do siebie zapraszam na sałatkę z tortellini, kukurydzą, papryką i ogórkiem
    http://bulkazchlebem.pl/salatka-z-tortellini-kukurydza-papryka-i-ogorkiem/

  4. ~Pozytywny · 13 maja 2015 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie. Już na sam jej widok mam ochotę na nią. Koniecznie wypróbuję ten przepis i jednocześnie dzięki za podsunięcie takiego fajnego pomysłu. :)

  5. ~Buster · 13 maja 2015 Odpowiedz

    Ależ apetyczne danie :) Warto gotować w domu, nawet mężczyźni zaczynają to rozumieć.

    http://www.buster.pw/koniec-z-mcdonaldem/

  6. mojaslonecznakuchnia · 13 maja 2015 Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smakowicie :)

  7. ~AniaS · 13 maja 2015 Odpowiedz

    znalazłam inspirację na najbliższą imprezę … dzięki
    aniasmama.blog.pl

  8. ~Gość · 14 maja 2015 Odpowiedz

    Natknęłam się kiedyś na ulotkę z tym przepisem w Lidlu i jak dla mnie rewelacja (robiłam wersję oryginalną z czerwoną papryką), najbardziej urzekł mnie sos z oliwek. Polecam!! :)

  9. ~Maja · 14 maja 2015 Odpowiedz

    Bardzo apetyczne danie. Uwielbiam pieczoną paprykę!
    http://przekaskinaimpreze.pl

  10. ~tss · 14 maja 2015 Odpowiedz

    Papryka zawiera dużo witaminy C – http://www.stachurska.eu/?p=14748 .

  11. ~ewka · 14 maja 2015 Odpowiedz

    Pyszne danie na oryginalny obiad. Zrobię jutro dla moich żarłoków :)
    Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/

  12. ~Jotgie · 14 maja 2015 Odpowiedz

    Od dawno robię właśnie takie papryki (nie dodaję sera – teraz spróbuję!). Proponuję poeksperymentować i zamiast ryżu dodać kaszę pęczak. Mnie się wydaje, że z kaszą są jeszcze smaczniejsze!

  13. ~mariola · 14 maja 2015 Odpowiedz

    pięknie się prezentują Twoje papryczki, aż ślinka cieknie :)

    zapraszam do mnie na CUKINIĘ FASZEROWANĄ KULKAMI:

    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym.html

  14. ~suzana · 15 maja 2015 Odpowiedz

    PYSZNE DANIE!! UWIELBIAM!! ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA ”DOMOWE LECZO Z CUKINII I PAPRYKI” POZDRAWIAM;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/leczo-z-cukinii.html

Zostaw odpowiedź