• facebook
Piękna, falista karpatka

Piękna, falista karpatka

Na prośbę męża przygotowałam taki deser. Nie będę ściemniała, że za pierwszym razem się udało. Jednak powód był banalny. Wystarczyło porządnie przeczytać przepis i zastosować się do każdego etapu, a w efekcie powstała karpatka ze zdjęcia.Piękne, pofałdowane ciasto przełożone kremem budyniowym. Pyszny smak potwierdzony przez rodzinkę:).

karpatka

Produkty:
Ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 125 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 jajek.

Krem (przepis pochodzi z Tej strony)

  • 3 szklanki mleka,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 350 g masła.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania cista
  • bułka tarta do oprószenia blachy

Czas przygotowania: około 2 godzin

  1. Do garnka wrzucamy margarynę i wlewamy wodę.
  2. Rozpuszczamy margarynę i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Wrzucamy mąkę.
  4. Intensywnie mieszamy, cały czas gotując na niewielkim ogniu, do uzyskania gładkiej masy.
  5. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka mieszając całość mikserem.
  7. Blachę do pieczenia  o wymiarach 25x 40 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą.
  8. Połowę ciasta rozsmarowujemy na całym dnie blachy.
  9. Pieczemy około 30 minut w 200′C.
  10. Z drugiej połowy pieczemy kolejne ciasto (Oba blaty ciasta muszą być takiej samej wielkości).

Krem:

  1. Zagotować 2 szklanki mleka, 130 g cukru i cukrem waniliowym.
  2. Pozostałą część mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną
  3. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka, gotować do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.
  4. Budyń studzić pod przykryciem.
  5. W osobnej misce utrzeć masło z resztą cukru do powstania białej, puszystej masy.
  6. Powoli dodawać do niego wystudzoną masę budyniową cały czas mieszając.

Na wystudzone ciasto nakładamy krem i przykrywamy go drugim blatem ciasta.

Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

18 komentarzy

  1. ~kornik · 19 maja 2015 Odpowiedz

    Faktycznie piękna i ile w niej kremu.. mniam!
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  2. ~EwaPrzyKawie · 23 maja 2015 Odpowiedz

    Wyśmienita karpatka, apetycznie wygląda, tak że zrobię ją dziś. Polecam też moje łakocie http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  3. ~bułka z chlebem · 23 maja 2015 Odpowiedz

    Przepyszne ciasto, u mnie dzisiaj kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-smietankowa-pianka

  4. ~OdchudzanieJestProste.pl · 23 maja 2015 Odpowiedz

    wow ale to smakowite, polecam koktajl który pomaga spalać takie kalorie
    http://odchudzaniejestproste.pl/koktajl-odchudza-ponad-2-kg-na-tydzien-rewelacyjne-rezultaty/
    i to działa więc można bezkarnie zajadać się tą prześliczną karpatką.
    Przepis wypróbuję, pozdrawiam i gratuluję super zdjęć

  5. ~Oliwia · 23 maja 2015 Odpowiedz

    super karpatka ! ślicznie wygląda aż się chce jeść, dla łasuchów inny sposób jedzenia, żeby nie tyć jedząc takie smakowitosci
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/, pozdrawiam :)

  6. ~Twój Raj · 24 maja 2015 Odpowiedz

    Karpatka jest wprost zjawiskowa że aż się chce ją spałaszować !!!

  7. ~suzana · 25 maja 2015 Odpowiedz

    PYSZNA!! UWIELBIAM!! ZAPRASZAM NA POMYSŁOWA ”KARPATKĘ Z GALARETKĄ ”
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

Odpowiedz na „~Twój RajAnuluj komentarz