• facebook
Kruche rogaliki nadziewane wiśniami

Kruche rogaliki nadziewane wiśniami

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na rogaliki, które często przyrządza moja mama. Według mnie nie mają sobie równych. Słodki lukier, kruchy rogalik i kwaśne wiśnie tworzą idealne połączenie. Oczywiście, jako farsz możecie użyć dowolnej marmolady, dżemu lub kremu czekoladowego (Przepis na domową Nutellę).

Z podanych proporcji otrzymacie około 50 sztuk. Niby dość dużo, ale sami przekonacie się, że są tak pyszne, że chciało by się więcej;).

rogaliki

Produkty:

  • 1oo g drożdży
  • 750 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 duże jajka
  • 250 g margaryny
  • 400 g wiśni drylowanych ( świeże lub z zalewy)
  • szczypta cukru
  • cukier puder + woda (do lukru)

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

  1. Do śmietany dodać szczyptę cukru i delikatnie ją podgrzać (do około 40′C)
  2. Do ciepłej śmietany wkruszyć drożdże i delikatnie wymieszać do momentu rozpuszczenia.
  3. Odstawić na około 5 minut do wyrośnięcia.
  4. W misce połączyć ze sobą margarynę, mąkę, jajka i drożdże.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Ciasto wałkować partami na okrągłe placki o średnicy około 30 cm i grubości około 2-3 mm.
  7. Placek podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).
  8.  Na szerszy koniec  trójkąta nałożyć 2-3 wiśnie.
  9. Zawijać ciasto z szerszego końca w kierunku węższego.
  10. Boki wygiąć na kształt rogala w kierunku przeciwnym do zwijania.
  11. Piec w 180′C przez 20 min.
  12. Po wystudzeniu posmarować gęstym lukrem.

1 komentarz

  1. ~kawi · 28 lipca 2016 Odpowiedz

    Mniam! Szkoda, że zawijanie nie jest tak łatwe jak się wydaje. Ja ostatnio robiłam z konfiturą brzoskwiniową;)

Odpowiedz na „~kawiAnuluj komentarz