• facebook
Soczysty stek z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Soczysty stek z polędwicy wołowej z masłem ziołowym

Szczerze mówiąc myślałam, że przygotowanie steku jest niezwykle trudne. Jeśli przejrzeliście już poniższy przepis to już wiecie, że nie ma w tym kompletnie nic nadzwyczajnego. A mięsko faktycznie godne polecenia:) Z poniższego przepisu uzyskujemy mięso lekko różowe w środku i soczyste. Masło ułożone na ciepłym steku powoli się rozpuszcza, idealnie dopełniając smak mięsa. Oczywiście stopień wypieczenia mięsa można regulować. Stek tej wielkości należy podsmażać od 2 do 6 minut z każdej strony, wedug własnych upodobań. Polecam!

stek z poledwicy

Produkty:

  • 150g steku z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 50g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Pietruszkę i czosnek siekamy drobno.
  2. Mieszamy z masłem w temp. pokojowej.
  3. Masło ziołowe odstawiamy do lodówki.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
  5. Stek przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Smażymy z obu stron po 4 minuty.
  7. Mięso przekładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut w 160′C (na kratce).
  8. Mięso układamy na talerzu.
  9. Na środku steku układamy kawałek masła.
  10. Podajemy ciepłe.

Smacznego:)

1 komentarz

  1. ~ewa · 27 listopada 2015 Odpowiedz

    Ale mi smaka narobilas. Wlasnie kombinuje co by tu na weekend zrobić dobrego.
    Pozdrawiamm :)

Odpowiedz na „~ewaAnuluj komentarz