• facebook
Doskonałe lasagne

Doskonałe lasagne

Próbowaliście kiedyś? Warto! Może i trochę zabawy przy przygotowaniu jest, ale smak wynagradza włożoną pracę:) U mnie zawsze jest na nią mnóstwo chętnych. Jestem pewna, że u Was też tak będzie…

Lasagne

Lasagne

Produkty:

  • około 8 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 300 g sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 750 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
  • olej/oliwa do smażenia

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Farsz:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy czosnek posiekany w kostkę.
  3. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy około 15 minut.
  4. Pomidory obieramy ze skórek, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią.
  6. Gotujemy około 10 min.

Sos beszamelowy:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło.
  2. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.
  3. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
  4. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
  5. Gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  1. Formę smarujemy olejem/oliwą.
  2. Na spód układamy płaty lasagne.
  3. Posypujemy tartym serem.
  4. Nakładamy farsz.
  5. Zalewamy ciepłym sosem beszamelowym.
  6. Posypujemy serem.
  7. Układamy kolejne płaty lasagne.
  8. Posypujemy tartym serem.
  9. Nakładamy farsz.
  10. Zalewamy ciepłym sosem beszamelowym.
  11. Posypujemy serem.
  12. Układamy płaty lasagne.
  13. Polewamy sosem beszamelowym.
  14. Posypujemy dużą ilością sera.
  15. Pieczemy około 35 minut w 200 st C.

Smacznego!

Lasagne

Lasagne

11 komentarzy

  1. ~Ania · 25 października 2016 Odpowiedz

    Pyszne, lubię to danie jesienną porą na obiadokolację, a mozarellę i inne sery polecam spróbować zrobić samodzielnie, to bardzo proste a jakie smaczne… http://blog.winoiser.com

  2. ~Ewa · 25 października 2016 Odpowiedz

    Świetna lasagne, natchnęłaś mnie do zrobienia. Polecam też pomysły na domowe posiłki http://www.ewa-gotuje.pl/

  3. ~Zdrowie pod Wierzbami · 25 października 2016 Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wygląda, ale na diecie niestety nie polecamy ;) Jednakże, nastrojeni i zainspirowani, bierzemy się do pracy i pokombinujemy z wersją fit. Wszak nawet na diecie jeść trzeba ;)

  4. ~Kuchnia Biegacza · 25 października 2016 Odpowiedz

    Oj bardzo lubię! W moim domu też znika natychmiast. Strach wyjść na trening, gdy w piekarniku stygnie foremka z zawartością ;) Od siebie dorzucam mój najnowszy deser – bezglutenowa tarta z płatów owsianych bez cukru z nadzieniem dyniowym pachnącym kawą, wanilią, pomarańczą z nutą gorzkiej czekolady. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2016/10/24/bezcukrowa-i-bezglutenowa-tarta-dyniowa-z-kawa-wanilia-i-gorzka-czekolada/

  5. ~Anna · 25 października 2016 Odpowiedz

    Czy płaty lasagne trzeba najpierw podgotować? i czy tarty ser do posypania to mozarella? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz na „DorotaAnuluj komentarz