• facebook
Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Na te chłodne, jesienne dni polecam wszystkim rozgrzewający krem z dyni w stylu tajskim.  Pyszny, kremowy i bardzo aromatyczny. Myślę, że niewiele osób jest w stanie się mu oprzeć.  Spróbujcie sami!

Krem z dyni

Produkty:

  • 0,5 kg dyni
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 700 ml passaty pomidorowej

Czas przygotowania: 1 godzina

  1. Dynię myjemy i kroimy na duże części.
  2. Kawałki dyni rozkładamy płasko na blaszce i pieczemy w 200′C przez 30 minut.
  3. Po upieczeniu wycinamy pestki i obieramy skórę.
  4. Dynię kroimy w kostkę.
  5. W garnku rozgrzewamy olej.
  6. w oleju rozcieramy pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę.
  7. Dorzucamy dynię.
  8. Dolewamy passatę pomidorową i gotujemy przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  9. Dolewamy 300 ml mleka kokosowego i gotujemy 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  10. Blendujemy.
  11. Podajemy po podgrzaniu z niewielką ilością mleka kokosowego.

Doskonałym dodatkiem do kremu jest świeża kolendra oraz grzanki lub prażone płatki migdałów.

Gorąco polecam.

Zostaw odpowiedź